Monday, April 23, 2018

Antibioticele trebuie administrate corect


Medicina evolueaza pe zi ce trece, insa chiar si asa tot exista o multime de probleme care tind sa ne ameninte, printre care si bacteriile imune pentru care nu s-au descoperit nici pana in ziua de azi niste tratamente eficiente. Totodata, unele bacterii pot deveni imune in timp dupa ce administrarea antibitioticelor se face in mod abuziv, motiv pentru care medicii trag semnale de alarma referitoare la administrarea acestora cu moderatie si doar in cazurile in care este cu adevarat necesar.

Importanta in sistemul medical
Antibioticele joaca un rol esential in lumea medicala intrucat prin intermediul acestora sunt tinute la distanta bacteriile ce duc la aparitia celor mai serioase infectii in orice zona a corpului, fie ca este vorba despre piele, sange, tesuturi interne si nu numai. De asemenea, in trecut existau nenumarate boli care au duc la moartea a milioane de oameni, pe cand in prezent sunt tinute in frau prin simpla administrare a antibioticelor. In schimb, este important de constientizat faptul ca acestea sunt eficiente doar in cazul infectiilor si afectiunilor cauzate de bacterii, nu si de virusuri, in cazul carora nu au efect. Asadar, atunci cand sunt administrate pentru prima data sunt eliminate bacteriile, ocazie cu care simptomele se vor ameliora, insa daca nu se respecta indicatiile medicului, cele mai rezistente bacterii devin chiar si mai puternice, motiv pentru care este nevoie de administrarea unei concentratii mai ridicate. In timp va creste rezistenta, ajungandu-se la un moment in care aceste bacterii devin imune, iar situatiile se complica.

Prevenirea problemelor
Pe masura ce se apeleaza tot mai des la antibiotice se va constata o crestere a imunitatii bacteriilor la acestea, caz in care este important ca impreuna cu medicul sa fie luate masurile adecvate pentru a evita diferite probleme. Totusi, primul pas e reprezentat de administrarea cu atentie a medicamentelor, pentru ca eficienta sa fie maxima si sa nu se ajunga la imposibilitatea tratarii infectiilor din cauza imunitatii.

Identificarea problemei
Este esential ca problema sa fie identificata corect pentru ca tratamentul stabilit sa fie unul adecvat, iar acesta trebuie respectat pana la cele mai mici detalii pentru a fi cat mai eficiente. In acelasi timp, este esential ca tratamentul sa fie urmat pe toata durata planificata, chiar daca ameliorarea simptomelor are loc dupa numai cateva zile. De asemenea, antibioticele nu trebuie administrate pe cont propriu, iar daca raman unele comprimate la finalul tratamentului, acestea nu trebuie pastrate pentru situatii viitoare sau pentru alti membri ai familiei, ori prieteni.

In cazul in care creste frecventa tratamentelor cu antibiotice cresc si riscurile efectelor secundare intrucat la fel ca oricare alt medicament, acestea nu sunt perfecte si oricand pot aparea si situatii mai complexe. O alta idee prin care se pot evita aceste bacterii imune este prin simpla prevenire a infectiilor, alegand un stil de viata sanatos.

No comments:

Post a Comment