Saturday, January 11, 2020

Nu stii daca e recomandata sau nu scoaterea amigdalelor?


Exista numeroase idei conform carora anumite parti ale corpului sunt inutile si de aceea, este bine sa le extirpam. Aceste idei sunt si adevarate si false, deoarece unele parti ale corpului sunt intr-adevar inutile, in timp ce altele sunt utile, dar nu esentiale. Din aceasta pespectiva au aparut tot mai multe mituri despre amigdale si in acest articol vom vedea care sunt cele frecvente mituri despre amigdale de la Bogdan Ivanescu.

Unul dintre cele mai controversate mituri legate despre amigdale este ca se recomanda extirparea acestora daca racesti des in gat.

Inainte de a vedea daca este recomandat sa le extirpam, sa intelegem impreuna cu DoctorMit ce sunt amigdalele si care este rolul acestora in organism. Amigdalele sunt ganglioni limfatici specifici, care filtreaza bacteriile si virusii, iar indepartarea acestora este recomandata persoanelor care au infectii bacteriene repetate, precum amigdalita streptococica.

Odata cu inaintarea in varsta, amigdalele au tendinta de a se micsora si din aceasta cauza, cele mai frecvente probleme cu amigdalele apar la copii. Dupa indepartarea amigdalelor, alt tesut limfoid va prelua rolul acestora.

Amigdalita este o afectiune care apare cel mai frecvent la copii, insa, poate afecta si adultii, dar mai rar. Simptomele prin care se manifesta sunt amigdale rosii si inflamate, pete albe sau galbene pe amigdale, durere in gat, dificultate sau durere la inghitire, febra, noduli limfatici mariti si durerosi la nivelul gatului, voce ragusita, respiratie neplacuta, durere de stomac, in special la copii mai mici, gat intepenit sau cefalee.

De cele mai multe ori, amigdalita este determinata de virusuri comune, insa si infectiile bacteriene pot reprezenta o cauza. Exista numeroase tulpini sau bacterii care pot provoca amigdalita.

Motivul pentru care se infecteaza amigdalele este determinat de faptul ca acestea, prin pozitionarea lor sunt prima linie de aparare a sistemului imunitar impotriva bacteriilor si virusurilor care intra in cavitatea bucala. Toate acestea le fac sa fie in special vulnerabile la infectie si inflamatie. In schimb, odata cu inaintarea in varsta, dupa pubertate, sistemul imun al amigdalelor se reduce sau altfel spus, sunt mai rare cazurile de amigdalita, in cazul adultilor.

Complicatiile amigdalitei sunt rare, insa inflamarea sau umflarea amigdalelor este o urmare a amigdalitei frecvente sau pe termen indelungat, iar pe termen lung poate sa determine complicatii cum ar fi, dificultati respiratorii, respiratie intrerupta in timpul somnului, infectie care se poate raspandi in profunzime in tesutul din jur.

Indiferent cum ar sta lucrurile, recomandarea DoctorMit este de a ne prezenta la medic la aparitia uneia sau mai multe simptome pentru a nu ne agrava sanatatea si mai mult, si sa-i permitem medicului sa ia cea mai buna decizie pentru noi, daca sa apelam la interventia chirurgicala de extirpare a amigdalelor sau nu.

Informatii suplimentare referitoare la subiect pot fi descoperite in urmatorul material DoctorMIT:



No comments:

Post a Comment